kciuk dla zarysu

Siódmy transport z pomocą dla Ukrainy

Fundacja ZARYS, dzięki pomocy dobroczyńców i współpracy z Ministerstwem Zdrowia Ukrainy, przygotowała siódmy w kolejności transport środków medycznych oraz sprzętu rehabilitacyjnego skierowany dla ukraińskich szpitali.

Wojna, która wybuchła niemal rok temu w Ukrainie, spowodowała mnóstwo cierpienia i ogromnych strat. Z powodu działań militarnych wiele osób straciło zdrowie i życie, a sytuacja w ukraińskich szpitalach pozostaje bardzo ciężka. Fundacja ZARYS dzięki pomocy dobroczyńców i współpracy z Ministerstwem Zdrowia Ukrainy przygotowała siódmy w kolejności transport środków medycznych oraz sprzętu rehabilitacyjnego dla ukraińskich szpitali.

Łączna wartość styczniowego transportu wyniosła 280 tys. zł., natomiast liczba przekazanych środków medycznych przekroczyła pół miliona. Wysłano produkty z kategorii jednorazowego sprzętu medycznego w tym: materiały opatrunkowe, strzykawki, igły, maski tlenowe, przyrządy do infuzji oraz zestawy operacyjne. Przekazano również sprzęt niezbędny do rehabilitacji. Były to między innymi: wózki inwalidzkie, nosze do przenoszenia pacjentów, kule pachowe, ortezy, czy kołnierze stabilizacyjne.

Do realizacji tego transportu przyczyniło się wiele osób dobrej woli. Zakupiony sprzęt medyczny został sfinansowany między innymi dzięki czytelnikom księgarni internetowej Legimi, Polonii amerykańskiej St Joseph's Polish Club, widzom Historii Realnej oraz firmie Jtendo.

Dziękujemy wszystkim, że jesteście z nami i wierzycie w to, co robimy.